Sunday, September 14, 2008

I Am Stuffed!

Ravioli, tortellini, cappelletti…I love stuffed pasta. It offers a million possibilities for the filling, from the traditional to the most daring and experimental ones, and many possible shapes too. Plus it is fun to make. I did not say anything like “quick” or “practical”. I said fun. Actually, I must correct myself on the second one: if you decide you are going to spend an afternoon making ravioli and you make a good quantity and freeze what you do not eat right away, the day you will pop the bag out of the freezer and amaze your guests with your own homemade ravioli, ready in 5 minutes from freezer to plate, you will secretly tell yourself they’re “practical” too.





I recently had a cooking lesson with a group of ladies and we had a lot of fun making three different types:
· Some traditional “ravioli di magro” (ricotta cheese and spinach) with a light cherry tomato sauce
· Some filled with “salsiccia e mascarpone” (sausage and mascarpone cheese) topped with some “funghi al verde” ( sautéed mushroom with garlic and parsley)
· Tomato, mozzarella and basil inside, Mediterranean sauce made with shallot, capers, anchovies and pine nuts
I am not particularly fond of those with a sweet filling (some use pears, amarettos …) while I especially love those with seafood and/or vegetables. If I had to make my own hit list, it would see “scallop ravioli with brandy and pink pepper sauce” on top, but the very simple eggplant ravioli will follow right after.

4 comments:

Anonymous said...

Interessanti i salsiccia e mascarpone con i funghi trifolati.
Ma il mascarpone non è troppo morbido/si liquefa (o liquefà?) e poi esce fuori?

Anch'io sono tutta per quelli pesciosi. Branzino e poche patate. Gamberi e zucchine. Triglia al pomodoro, sempre con un filo di patata per tenere il ripieno sodo.

mmmmh! nammi nammi! (come si dice in Finlandia)

Unknown said...

Allora, carissima Syl, per quanto riguarda la salsiccia, la versione collaudata di casa mia prevede, come puoi immaginare, lo stracchino (spunto copiato dai famosi crostoni toscani) che qua e' naturalmente introvabile. Ho provato con del banale cream cheese. Accettabili. Poi mi e' venuta l'idea del mascarpone. Poco. Appena appena da dare quel che di vellutato al ripieno bello tosto di salsiccia, prima rosolata e sgranata per bene. Col la sfoglia fine i ravioli cuociono in un niente e quindi non ho avuto problemi di fuoriuscite o altro. Spadellati un momento coi loro bei funghetti e...voila'! Certo, non esattamente "light", ma mica li proponevo alla weight watcher... ;-)

LaStè said...

Pumpkin!
Aggiungi anche il cappellaccio di zucca nel prossimo round, sempre che la zucca stelleestrisce non sia troppo acquosa.
Basi Dani!

Unknown said...

Ste', io non li ho mai fatti con la zucca. Tra l'altro proprio in questi giorni si cominciano a vedere in giro. Soprattutto quelle arancioni grandi, proprio da Halloween per intenderci. Devo farmi coraggio e comprarne una tanto per vedere come sono. Io pero' devo ammettere di non essere una grande estimatrice di zucca...la mangio, ma non ne vado matta. Tu si?